Fogyókúra cukorbetegség. Mennyi az ideális kalóriabevitel?
Diabétesz cukorbetegség és diéta Diabétesz cukorbetegség és diéta Az étkezést követő vércukorszint-emelkedés függ az fogyókúra cukorbetegség glikémiás indexétől, a szénhidráttal együtt elfogyasztott zsír és fehérje elhúzódóbbá teheti a felszívódást, pozitív irányba befolyásolva ezáltal a vércukorszint emelkedését.
Ha ezt tapasztalod, érintett lehetsz a cukorbetegségben
A napi energia és szénhidrátbevitelt három-öt alkalommal érdemes bevinni, inzulinnal kezelt betegeknek alkalommal. Az 1-es típus esetén a gyorsan felszívódó szénhidrátok kerülendők, azonban nem fogyókúra cukorbetegség zsír- és fehérjeszegény étrend.
A korszerű cukorbeteg-étrendben a szénhidrát 50, a fehérje 20, a zsír 30 százalékos arányban van jelen. Minden étkezésnek megfelelő mennyiségű szénhidrátot kell tartalmaznia. Normális testsúly esetén annyi energiát kell a szervezetnek biztosítani, amit a testmagasság, az életkor, az anyagcsere jellemzői és a végzett fizikai tevékenység alapján megkíván.
- Ha ezt tapasztalod, érintett lehetsz a cukorbetegségben
- 5 tipp cukorbeteg étrend elkészítéséhez - Diétás étrend cukorbetegeknek
- Diabetic gastroparesis treatment market
Egy túlsúlyos diabéteszesnél a testsúlycsökkentés miatt fogyókúra cukorbetegség a kevesebb kalóriabevitel. Túlsúlyos diabéteszes nők esetén napi kcal, túlsúlyos férfiak esetébennormális testsúlyú nő eseténnormál testtömegű férfiak és fizikailag aktív nőknek kcal energiabevitel javasolt napi szinten.
Szénhidrátok A naponta elfogyasztható szénhidrátmennyiséget több tényező befolyásolja, ezek a következők: a cukorbetegség típusa, az inzulinnal vagy fogyókúra cukorbetegség történő kezelés, életkor, testtömeg, fizikai aktivitás, illetve vannak-e társbetegségek.
Fehérjék, zsírok, rostok Ajánlottak a zsírszegény fehérjeforrások, a betegség 1-es típusa esetén azonban nem szükséges a nagyon szigorú, kevés zsírt tartalmazó diéta.
Növényi, valamint állati eredetű fehérjék egyforma arányban történő fogyasztása ajánlott. Törekedni kell a zsírszegény étrend összeállítására az érelmeszesedés rizikója miatt. Zsírszegény tej és tejtermékek és húsok fogyasztása ajánlott.
A telítetlen zsírsavak fogyasztása előnyös. Kerülendő a szalonna, a tepertő a szalámifélék, a tejszín, a zsíros sajtok és húsrészek. Az ételkészítés során is csökkenthetjük a táplálék zsírtartalmát. Napi többszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztással elegendő rost vihető be, mely lassítja a szénhidrátok felszívódását, csökkenti a zsírok felszívódásának mértékét.
Napi szinten ajánlott gyümölcsöt fogyasztani dkg mennyiségben, a szénhidráttartalom beszámításával.
A szőlő, a banán fogyasztása kerülendő, mivel ezeknek magas a szénhidráttartalma. Alacsony vércukorszint esetén, mozgás előtt vagy után, bármilyen gyümölcs fogyasztható - mértékkel.
Az étrend összeállítása
Kávé, tea, alkohol A koffein nagyon csekély mértékben emeli a vércukorszintet, cukor nélkül fogyasztható. A cukrozott italokat kerülni kell.
Naponta egy pohár vörösbor elfogyasztása diabéteszeseknek is javallott, mellyel hozzájárulhat az érrendszeri betegségek megelőzéséhez.