Króm cukorbetegség, 4 fontos nyomelem cukorbetegeknek
Tartalom
Mind a lisztérzékenység, mind pedig a cukorbetegség kialakulásában nagy szerepe van a magnéziumhiánynak és a krómhiánynak.
Nagyobb mennyiségben a teljes kiőrlésű gabonamaga hüvelyesek magja, a hús, a máj, a sajt tartalmazza. Az Európai Unióban a krómot és annak bizonyos sóit az élelmiszeripar hozzáadhatja különböző élelmiszerekhez és étrend-kiegészítőkhöz.
A krómhiányhoz társulhat még hiperglikémia, inzulin rezisztencia, 1. A króm elégtelen mennyiségű bevitele továbbá emelkedett vérzsír-szinthez és szív-érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet.
Króm és az inzulin A felnőttkori cukorbetegség egyre gyakoribb előfordulásának oka a többlet kalória bevitele, a nagy mennyiségű cukor- és a fehér lisztből készült termékek fogyasztása. A krómnak nagy szerepe van a cukorbetegek kezelésében: ha megfelelő mennyiségű króm van a szervezetben, akkor sokkal kevesebb inzulinra van szükség.
A króm átlagos napi adagja 50 mikrogramm. Azok, akiknek 2.
A cukorbetegségnél használatos gyógyszerek és inzulin mellett ma már egyre szélesebb körben alkalmazzák a krómot, mint táplálék kiegészítőt. A króm hatása szorosan összefügg az inzulinaktivitással.
Króm és az öregedés Az öregedéssel párhuzamosan csökken króm cukorbetegség króm mennyisége a szervezetben, amely szintén cukorbetegséghez vezethet, hiszen a króm befolyásolja a szervezetben előforduló inzulin nevű hormon működését, amely a vércukorszint szabályozását végzi. A króm a szénhidrát anyagcserében is részt vesz, de az emberi szervezetben betöltött szerepe még nem teljesen tisztázott. Feltételezések szerint króm hiányában megnő az esélye az 1.
Természetes krómforrás a sörélesztő, fekete szemű bab, csonthéjas magvak, zöldborsó, földimogyoró.