Inzulinrezisztencia - így küzdhetünk meg vele

Reggeli inzulin

Korábbihoz képest változatlan életmód mellett testsúlygyarapodás. Gyakori cukoréhség.

Az emésztés, felszívódás sebességét ugyanis befolyásolják a szénhidrátok mellett elfogyasztott egyéb tápanyagok is. Sokan nem tudják, de az sem mindegy, hogy melyik élelmiszereket melyik napszakban fogyasztjuk.

reggeli inzulin

Ennek oka, hogy a szervezet napszaki inzulin-érzékenysége változik. Tehát egy-az IR diétába illeszthető - étel vagy élelmiszer más időpontban fogyasztva, gyorsíthatja, vagy éppen lassíthatja a vércukor-szint emelkedését, ezzel együtt az inzulintermelés mértékét és sebességét is. Mindez hirtelen talán bonyolultnak tűnhet, de ha egyszer megérted szervezeted működését, felszáll a köd, kitisztul a kép, és mérgelődés helyett kimondottan örömet okoz majd étrended tökéletesítése!

Vegyük sorra, melyek azok az alapvető szempontok, amelyekre az IR-es reggeli tervezésénél fontos figyelned: Igyekezz minden nap ugyanabban az időpontban reggelizni. Ebben sokat segíthet az, ha minden este hasonló időpontban fekszel le.

reggeli inzulin

Hétvégén is fontos reggelizni, ne rögtön ebéddel nyisd a napot! A reggeli ébredést követő fél, legfeljebb 1 órán belül történjen meg.

Somogyi hatás, hajnali jelenség-cukorbetegként nem árt ismerni

Reggeli inzulin nem vagy éhes, is próbálj rendszert vinni a mindennapokba. A reggelid fehérjék mellett tartalmazzon lassan felszívódó szénhidrátokat, pl. Előbbi esetben a rostdús kenyérhez fogyassz még pluszban zöldséget is pl.

reggeli inzulin

A reggeli órákban ugyanis fokozottabb a szervezet inzulin-érzékenysége, hajlamos a gyorsabb, nagyobb mértékű inzulin-termelésre. Ha müzlit vagy zabkását ennél inkább, mindenképpen natúr alapanyagokkal dolgozz. A legtöbb bolti forgalomban lévő müzli és zabkása alap finomított szénhidrátokat illetve cukrot is tartalmaz.

Ez a plusz rosttartalom segíti a lassú, stabil vércukor-emelkedést, ezzel tehermentesíti a hasnyálmirigyet is.

reggeli inzulin

A reggeli órákban kerüld a kenyér pirítását! A pirított pékáru glikémiás indexe magasabb lesz, még akkor is, ha teljes őrlésű kenyeret fogyasztasz.

Cukorbetegség: mit ehetünk reggelire, mi tiltólistás?

Ugyan nagyon divatosak az extrudált termékek, de fontos tudnod, hogy reggelire nem a legjobb választás. Az extrudálás során a gabonaőrlemények térfogatát megnövelik, így nagyobb felületen érintkeznek az elfogyasztott termék az emésztőenzimekkel.

Ennek következménye pedig a gyorsabb emésztés, gyorsabb vércukorszint emelkedés. Ha mégis ilyen terméket ennél reggelire, fokozottan ügyelj a reggeli inzulin zöldség-fogyasztásra!

  • Kezelése a diabétesz 1 fok
  • Az inzulinkezelés lehetséges módjai

Délelőtt 10 óráig lehetőleg ne fogyassz tejet illetve tejtermékeket. A tej ugyanis az emberek kb.

Somogyi hatás, hajnali jelenség-cukorbetegként nem árt ismerni Origo

Ebben a napszakban jó alternatíva lehet a növényi tej, de fontos, hogy vedd figyelembe azok szénhidrát tartalmát is. Válaszd azt a tejhelyettesítőt, amelyik a legkevesebb reggeli inzulin tartalmazza!

Hasznos linkek.

reggeli inzulin