Az anyám ma is részegnek tűnt

Hipoglikémiás roham, Cukorbetegség | Egészség | Hasznos ismeretek

Az anyám ma is részegnek tűnt Origo Sokan ilyenkor úgy viselkednek, mintha részegek lennének, pedig lehet, hogy egy korty alkoholt sem fogyasztottak.

MedimiX - A hipoglikémia okai

Hogyan segítsünk magunkon és "hipózó" embertársunkon? A cukorbetegek "hipónak" hívják azt a jellegzetes tünetekkel járó állapotot, amikor a vércukorszintjük hirtelen a kritikus érték alá esik. Az állapot orvosi elnevezése hipoglikémia, amely pont az ellentéte a magas vércukorszinttel hipoglikémiás roham hiperglikémiának.

Ismert, hogy a vér cukorszintje glükózszintje a nap során folyamatosan ingadozik. Ha órákig nem eszünk, lecsökken, evés után viszont megugrik, különösen, ha szénhidrátban gazdag ételt fogyasztottunk.

Lecsökkent vércukorszint (hipoglikémia)

Ha vérünkben túl magas a glükózszint, hasnyálmirigyünk inzulin hormont termel, amely kivonja az extra glükózt. Az anyám ma is "hipózott" Ha túl alacsony a glükózszintünk, a szervezet szintén a hormonokat hívja segítségül: a vércukor emelése végett adrenalint és glukagont termel. E hormontermelésnek a pozitív hatások mellett kellemetlen velejárói is vannak: ilyen például a remegés, az izzadás, az idegesség, a sápadtság, a hidegérzet, a szapora szívverés, az éhség, a korgó gyomor, a fejfájás hipoglikémiás roham a száj és a nyelv körüli bizsergés.

A pánikbetegség tünetei és kezelése Lélekművek

Mivel a glükóz minden sejtünk energiaforrása, az idegsejtek pedig különösen érzékenyek a glükózhiányra, a hormonális tünetek mellett felléphetnek idegrendszeri tünetek is: ilyen többek között hipoglikémiás roham szokatlan, összefüggéstelen beszéd, az agresszivitás, a depressziós sírás, a kedvetlenség vagy a figyelem- és memóriazavar. De súlyos esetben jelentkezhetnek beszédproblémák, ügyetlenné válhat a mozgás, a hipoglikémiás roham jellemző mozgásproblémák léphetnek fel, illetve görcsök, kettőslátás, homályos látás, és végül eszméletvesztés, kóma is kialakulhat.

A hipoglikémia tünetei egyébként egyéniek, mindenkinél más tünetekek dominálnak. Másnaposságra felejtsük el a kávét A vércukorszint leesése egészséges emberrel éppúgy előfordulhat, mint cukorbeteggel, bár természetesen az előbbiek esetében kisebb kockázattal jár. Egészséges ember leggyakrabban akkor él át hipoglikémiát, ha kihagy egy étkezést, vagy például ha néhány órás éhezés, esetleg egy rövid böjt után túl intenzíven kezd sportolni.

You are here

Klasszikus példa a másnaposság is. Kevesen tudják, hogy az alkohol csökkenti a glükózszintet. Ha másnaposan pedig kávéval kezdjük a napot, a a helyzet csak rosszabbodik.

Ennek élettani oka, hogy az alkohol lebontása a máj feladata, ám ugyancsak a máj feladata a szervezet glükózzal való ellátása alacsony vércukorszint esetén. A máj ugyanis raktározza a glükózt.

news cukorbetegség kezelésére 1-es típusú diabetic coma guidelines

Addig azonban, amíg májunk az alkohol lebontásával foglalkozik, nincs lehetősége a glükózkibocsátásra. Forrás: Thinkstock A kávé ugyancsak megzavarja a máj működését, így a glükózkibocsátás még tovább késik. Ezért fordulhat elő, hogy ha valaki a másnaposság csúcsán megiszik egy jó erős feketét, pánikrohamhoz hasonló, ok nélküli sírással, hisztivel, agresszivitással járó hipoglikémiás rohama alakulhat ki.

Egyre furcsább az anyám

Azaz, ha előző este túl sokat ittunk, másnap a kávé helyett inkább paradicsomlével, vagy izotóniás itallal kezdjük a napot. Sok cukorbetegség kezelésére teljesen nem érzékeli, hogy esik a vércukorszintje Súlyosabb a helyzet, ha egy cukorbetegnek esik le hirtelen a vércukorszintje. A hipoglikémia egyes és kettes típusú cukorbetegeknél is előfordulhat.

a máj kezelésére diabetes a kezelés a cukorbetegség topinamburg

Van, aki nagyon jól érzékeli szervezete jelzéseit a rá egyénileg jellemző tüneteketpontosan érzi, hogy lecsökkent a vércukorszintje, és ahhoz, hogy ne zuhanjon a kritikus érték alá, azonnal cselekednie kell. Hipoglikémiás roham a folyamat nagyon gyors, cselekvés hiányában elképzelhető, hogy a beteg néhány perc múlva maga már nem lesz képes cukorszintjét gyorsan megemelni egy pohár gyümölcslé, vagy egy szelet csoki elfogyasztásával, és mindenképpen külső segítségre szorul.

Vannak azonban, akik nem érzékenyek a szervezetük jelzéseire: egy egyes típusú cukorbetegek körében készült felmérés szerint százalékuk nem érzékeny rá, amikor a vércukorszintje esik.

Csupa hasznos

Az ő esetükben különösen fontos a rendszeres étkezés, hipoglikémiás roham a diéta szigorú betartása, valamint természetesen fokozott teher hárul a környezetre is, hogy a tüneteket időben észlelje. Hipoglikémiás epizódok egyébként éjszaka is történhetnek.

Ha cukorbeteg, ideje észbe kapnia Források:A cikk végén vannak felsorolva Mert a kapott gyógyszerektől és inzulintól egyre csak romlanak az életkilátásai.

Ennek legfőbb tünetei a rémálmok, a felébredéskor csuromvizes lepedő vagy pizsama, illetve erre utalhat az is, ha reggel fáradtnak, ingerültnek, zavarodottnak érezzük hipoglikémiás roham ismerősünket. Pedig a statisztikák szerint a hipoglikémiás roham krónikus betegségre többféle gyógyszert szedő idősek körében egyre gyakoribb.

ganoderma és a cukorbetegség cukorbetegség rosszullét

Ennek tipikus jele, hogy az egyébként tiszta elméjűnek tűnő idős ember egyre gyakrabban beszél félre, zavart, célvesztett. Mielőtt ezt bárki is a demencia jeleként értékeli, érdemes tisztázni, hogy esetleg a gyógyszerkölcsönhatások miatt nem megfelelő a cukorbetegségre szedett gyógyszerének dózisa, és esetleg a túl magas dózis okozza a hipoglikémiát.

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Mit tegyünk hipoglikémia esetén? Aki cukorbeteg, vagy egészséges, de tudja magáról, hogy vércukorszintje könnyen leesik, készüljön rá, hordjon magánál egy szelet csokit, vagy egy kisdobozos üdítőt. Ha a cikk elején ismertetett tüneteket észleljük, és van rá mód, természetesen mérjük meg az illető vércukorszintjét, de ha erre nincs lehetőség, itassunk meg vele minél előbb másfél-két deciliter hipoglikémiás roham roham, szénsavas üditőt, esetleg adjunk neki szőlőcukrot vagy egy kockacukrot.

Ha az illető kicsit jobban van, etessünk vele lassabban felszívódó szénhidráttartalmú ételt is, például háztartási kekszet, zsemlét, ropit.

  1. Diabétesz és hipoglikémia
  2. Cukorbetegség | Egészség | Hasznos ismeretek

Ha az illető nincs eszméleténél, természetesen hívjuk minél előbb a mentőt. Ha van a cukorbetegnél glukagon injekció narancssárga dobozbana mentő kiérkezéséig, beadhatjuk az illető combjába. Figyeljünk hipoglikémiás roham, hogy véletlenül se inzulint adjunk be a betegnek, hiszen az tovább csökkenti a vércukorszintet. Előzzük meg a hipoglikémiát!

A hipoglikémia elkerülhető, ha megfelelő ételt megfelelő időben fogyasztunk.

Hozzászólások

Ez egyrészt azt jelenti, hogy fogyasszunk lassabban felszívódó összetett szénhidrátokat zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonát, barna rizst. Ezek biztosítják azt, hogy vércukorszintünk ne egy hullámvasúthoz hasonlítson a nap folyamán, hanem viszonylag stabil maradjon. Ha gyorsan felszívódó szénhidrátot fogyasztunk, próbáljunk legalább rostokban gazdag ételeket hipoglikémiás roham mellé például zöldségeketami lassítja a glükózszint hirtelen megugrását, majd gyors leesését.

Fontos az is, hogy ne éheztessük magunkat, ne hagyjunk ki étkezést, - a reggelit se! A hipoglikémia tüneteiről, illetve hogy mi a teendő, ha a környezetünkben valakinek leesik a vércukra, bővebben ezen az oldalon olvashat.